DANSKE SCENOGRAFER

Menu

EN

Scenografisk designbureau vinder international designpris

I weekenden kom der et jubelbrøl på designbureauet Torden & Lynild i København og hos Øhavsmuseet på Fyn. Udstillingen ”Mærk Dig Selv”, som åbnede i juni 2021, har nemlig vundet en meget prestigefyldt international pris i Portland, USA, ved SEGD’s Global Design Awards. Blandt de tidligere vindere er museer som Victoria & Albert Museum i London og Museum of the City of New York og bureauer som Kossmanndejong, Atelier Brückner og Tinker Imageneers. Med andre ord er det meget store og anerkendte museer og bureauer, som den fynske udstilling er kommet i selskab med.

SEGD begrunder deres valg således: ”Denne udstilling pirrer nysgerrighed og fantasi gennem en ægte multisensorisk oplevelse. Der er arbejdet bevidst med tilgængelighed, så hver gæst kan få sin egen, unikke oplevelse. Det er et projekt, som er en sand fejring af det ærlige og autentiske, og som viser, hvordan man på eksemplarisk vis kan koble brugen af forskellige medier.”

En anderledes udstilling og et stærkt hold

”Mærk Dig Selv ”er en helt særlig udstilling, fordi den integrerer scenografiske elementer, lyd og andre sanseindtryk samt naturpsykologiske tests. Natur, historie og den menneskelige psykologi blandes i en hidtil uset blanding. Alt sammen for at vise gæsten, at vi er forbundet med naturen og altid har været det. Udstillingen skal på den måde inspirere gæsterne til at opleve naturen mere og på nye måder. Enten den skønne natur i Det Sydfynske Øhav og Svanninge Bakker lige uden for museet eller hjemme, hvor gæsten selv bor.

Bag udstillingen står Øhavsmuseet, Torden og Lynild samt en række andre stærke kompetencer såsom Kurtzweil (byggeentreprise), Nanna Arnfred (grafisk design), Peter Albrechtsen (lyddesign), Leonie Pichler (manuskript), Ard Jongsma (foto og film), Alien Workshop (soft- og hardwareudvikling), Fao Form (teststationer), Lystek (lys og AV-design) og Hovedselskabet (overordnet grafisk udtryk for museum).

Sigrid Bennike, direktør for Torden & Lynild siger: ”SEGD er en meget prestigefyldt pris, som uddeles for ’excellence in design’. Som mindre designbureau ranker man ryggen en ekstra gang, når man modtager den form for international anerkendelse. Vi kommer dermed i selskab med nogle af de helt store udenlandske bureauer, hvilket vi er meget stolte over. Hos Torden & Lynild brænder vi for at skabe stærke udstillinger, som bevæger publikum og giver dem en særlig oplevelse, og det har vi nu SEGDs juryens ord for at være lykkedes med.”

Peter Thor Andersen, direktør for Øhavsmuseet siger: ”Vi er superstolte over, at udstillingen vinder en pris, som også er gået til de allerstørste museer som f.eks. Victoria & Albert Museum i London. Vi vidste godt, at vi gik helt nye veje, da vi lavede udstillingen. Det indebar en stor risiko, så derfor er det her bare en fantastisk anerkendelse. At det her skulderklap så ovenikøbet falder lige før, sommerens mange gæster kommer til Sydfyn, er bare en ekstra fjer i hatten.”

Fakta

• ”Mærk Dig Selv” er en del af Øhavsmuseet på Faaborg Havn, der åbnede juni 2021 og er støttet af Kulturministeriet, Nordea-fonden og Faaborg-Midtfyn Kommune. Se mere om udstillingen her
https://www.ohavsmuseet.dk/oehavsmuseet-maerk-dig-selv/
• SEGD står for Society for Experiential Graphic Design, og deres pris gives til udstillingen, fordi den udmærker sig i forhold til de overordnede kriterier, som er design, der:
”…connects people to place by providing direction, storytelling, and compelling experiences in public spaces…”.
• Øhavsmuseet er et statsanerkendt og selvejende museum i Faaborg med ca. 40.000 gæster i 2021
• Torden & Lynild er et designbureau, som ledes af scenograf Sigrid Bennike og designer Sebastian David Tingkær. Torden & Lynild har skabt udstillingsdesign og scenografi til en lang række museer
og scenekunstproduktioner for bl.a. Nationalmuseet, Koldinghus og Det Kgl. Teater. Se mere om bureauet her www.tordenoglynild.net