DANSKE SCENOGRAFER

Menu

EN

Husk at beskytte dit online indhold mod datahøst!

Som vi gjorde opmærksom på i et nyhedsbrev i efteråret 2023, anbefaler Danske Scenografer, at vores medlemmer beskytter sin hjemmeside og andre sider, hvor der publiceres kunstværker og indhold, mod datahøst fra eksterne. I forbindelse med den justerede – og for kunstneren forbedrede ophavsretslov (DSM direktivet) – blev der bl.a. indført en bestemmelse om ”tekst og datamining”, som anvendes, når der ”høstes” materiale på nettet med henblik på at træne kunstig intelligens i at lave nyt materiale.

Ifølge de nye regler kan denne høst nu ske uden at indhente tilladelse fra den oprindelige rettighedshaver.

Du har dog som rettighedshaver til materiale mulighed for at frabede dig til at blive brugt til denne træning. Det gør du ved at udforme et skriftligt forbehold på din hjemmeside samt øvrige medier, hvor du har fotos, tegninger, grafik, tekst eller andet ophavsretligt beskyttet materiale liggende.

Du kan anvende denne tekst, som skal placeres på en maskinlæsbar måde i metadata og i vilkår og betingelser for brug af webstedet eller tjenesten:

”Lyd, fotos, tekster og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Alle rettigheder til indholdet forbeholdes, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.”

Du kan se et eksempel på, hvordan det er skrevet ind på Danske Scenografers hjemmeside-forside – nederst i bunden.