DANSKE SCENOGRAFER

Menu

EN

Nye dagpengeregler på vej

Folketinget har besluttet at lave en række ændringer i dagpengereglerne. Disse nye regler træder i kraft d. 1. maj 2023. For lønmodtagere vil der være mulighed for en højere dagpengesats i en periode på tre måneder, mens der for nyuddannede bliver beskåret betydeligt i længden på dagpengene samt på satsen, hvis man er under 30 år og uden forsørgerpligt. DS samarbejder med og anbefaler a-kassen FTFa, og de har lavet en god opsummering af de overordnede ændringer i dagpengereglerne, som du kan læse umiddelbart nedenfor.

FTFa kontakter nyuddannede medlemmer, når reglerne træder i kraft til maj. Dog er det til enhver tid en selv, der har ansvaret for at kende til reglerne, og vi opfordrer alle, der er medlem af en a-kasse, til at sætte sig grundigt ind i reglerne. Man kan læse mere om reglerne HER.

Lønmodtagere kan få højere dagpenge

Som lønmodtager kan du fra 1. maj 2023 få et beskæftigelsestillæg på op til 3.720 kr. om måneden oveni dine dagpenge i de første tre måneder af din ledighedsperiode, hvis du opfylder de her to krav:

·     Har været medlem af en a-kasse i de seneste fire år

·     Har haft mindst to års fuldtidsarbejde i de seneste tre år

Med tillægget vil du kunne få op til 23.449 kr. om måneden i dagpenge. Det svarer til 118,86 % af den højeste dagpengesats. For at få det fulde tillæg skal du have haft en løn på 28.400 kr. om måneden, før du blev ledig.

Reglerne ændrer sig for nyuddannede uden forsørgerpligt

Afslutter du din uddannelse den 1. maj 2023 eller senere, kan du fremover få ret til dagpenge i et år. Det er et år mindre i forhold til reglerne i dag.

I de første tre måneders ledighed får du samme dagpengesats som i dag (14.106 kr./md.). Derefter afhænger satsen af din alder. Er du nyuddannet under 30 år og ikke har forsørgerpligt, vil din dagpengesats efter 3 måneder blive sat ned til 9.700 kr./md. Er du nyuddannet over 30 år uden forsørgerpligt, så lyder dagpengesatsen i stedet på 12.253 kr./md efter de første tre måneder.

Husk, at de nye regler gælder for alle medlemmer med dimittendsats fra den 1. maj 2023 – også dig, der dimitterede inden 1. maj 2023. Derudover skal alle nyuddannede, der dimitterer den 1. maj 2023 eller senere, opfylde et sprog- eller tilknytningskrav for at kunne få dagpenge.