DANSKE SCENOGRAFER

Menu

EN

Dansk film har behov for en production design uddannelse

Vi har behov for en production design uddannelse på Filmskolen. Nedenstående debatindlæg er af DS-formand Carsten Burke Kristen og bringes i Kulturmonitor. Der er tillige holdt møder med flere af partiernes kulturpolitiske ordførere og været i samråd i Folketingets kulturudvalg. Alle har været positive overfor etablering af en production designuddannelse på Filmskolen, så vi håber meget, at Kulturministeriet vil give den ekstrabevilling på 2 mio. kr. til skolen, der skal til.

Debatindlæg: Publikums forventninger og krav til kvaliteten i film og tv-serier er stigende. Publikum vil ikke blot have fortalt en historie, de vil have en visuel oplevelse.

Hvad ville Anders Thomas Jensens ’Mænd og Høns’ være uden det visuelt absurd-skæve univers skabt af Mia Stensgaard? Hvad ville Bille Augusts ’Pagten’ være uden Karen Blixens stilsikre klassisk smukke hjem skabt af Jette Lehmann? Og hvad ville Niels Arden Oplevs ’Ser du månen Daniel’ være uden de mellemøstlige krigsramte rammer skabt af Knirke Madelung?

Dansk film er kendt for sine visuelt stærke universer, som bliver skabt i samarbejde mellem filmens production designer, instruktør og fotograf. Men den styrkeposition risikerer vi nu at tabe.

I 2016 blev Det Kongelige Akademi nemlig ramt af store besparelser og besluttede derfor at nedlægge production design-uddannelsen. I sommeren 2021 afsluttede de sidste studerende uddannelsen, som nu er lukket. Hermed er Danmark det eneste land i Norden, der ikke uddanner production designere.

Allerede i 2016 advarede branchen imod beslutningen. Det Danske Filminstitut, Producentforeningen, DR og TV2 med flere underskrev en støtteerklæring. Winca Weidemann, daværende rektor på Filmskolen, udtalte til Filmmagasinet Ekko, at »vi risikerer, at danske film og tv-serier bliver kedeligere at se på i fremtiden«, mens Piv Bernt, daværende dramachef i DR, i samme artikel spåede, at »om fem til ti år får vi et problem«.

Ny undersøgelse vidner om present problem

En ny undersøgelse foretaget af Why Consulting viser, at problemerne nu har indhentet dansk film.

I undersøgelsen er alle 110 danske produktionsselskaber inden for spillefilm, serier, dokumentar og animation blevet spurgt om deres efterspørgsel på production designere. Mere end halvdelen svarer, at deres behov er steget de seneste år. Seks ud af ti svarer, at de aktuelt oplever mangel på production designere. Mens næsten otte ud af ti svarer, at de forventer, at deres efterspørgsel vil stige i fremtiden.

Som konsekvens efterlyser næsten ni ud af ti producenter, at der oprettes en ny production design-uddannelse i Danmark. De understreger samtidig, at uddannelsen bør ligge under Den Danske Filmskole, da det er afgørende, at de studerende indgår i et tæt samarbejde med de studerende på de øvrige filmuddannelser.

Flere politiske partier har den seneste tid erkendt behovet for at uddanne flere filmmedarbejdere for at kunne følge med efterspørgslen på dansk film, som er gået i vejret siden streamingtjenesternes indtog på det danske marked.

I sidste uge vedtog regeringen og dens støttepartier desuden et kulturbidrag, der pålægger Netflix med flere at betale seks procent af deres omsætning i Danmark i støtte til dansk film. Hermed forventes dansk film at få tilført 125-250 millioner kroner årligt, hvilket vil presse efterspørgslen på filmarbejdere yderligere – herunder production designere.

Pris på løsning: To millioner kroner om året

Der er derfor akut behov for at oprette en ny production design-uddannelse under Den Danske Filmskole. Der vil være tale om en fireårig uddannelse med optag af seks studerende hvert andet år, hvilket vil koste to millioner kroner årligt.

Hvis politikerne er ansvarlige, finder de midlerne på den kommende finanslov, hvilket vil gøre det muligt med første optag i sommeren 2023. Hermed vil de første nyuddannede production designere være klar i 2027. I bedste fald kigger vi således ind i en periode på i alt seks år uden en eneste nyuddannet production designer – samtidig med at efterspørgslen buldrer i vejret.

Hvis politikerne ikke tager ansvar på den kommende finanslov, vil første optag på en ny production design-uddannelse blive udskudt til tidligst i 2025. Hermed vil vi kigge ind i en periode på minimum otte år uden en eneste nyuddannet production designer, hvilket vil være katastrofalt for dansk film.