DANSKE SCENOGRAFER

Menu

EN

Koden til Dansk indhold: Hvem former fremtidens fortællinger?

Den 7. marts 2024 var Danske Scenografer sammen med kulturbranchens mange andre interessenter – kulturministeren, spidskandidater til Europa-Parlamentet, nogle af verdens største tech-virksomheder, kulturrepræsentanter, forskere og medie-/tech-eksperter m.fl. – samlet på Christiansborg til en konference om Fremtidens Fortællinger. Formålet med konferencen var at skabe en debat og indsigt i, hvordan dansk indhold og ophavsret bliver påvirket af kunstig intelligens og tech.

I folketingets Fællessal blev der talt om fremtidens fortællinger, om hvordan teknologien former vores kulturelle landskab og skaber nye muligheder for kreativitet. Der blev rejst mange interessante og relevante spørgsmål: Hvordan kan vi bevare vores kulturarv og samtidig omfavne de digitale forandringer? Hvordan kan vi sikre, at dansk indhold forbliver autentisk og relevant i en verden, hvor algoritmer styrer vores opmærksomhed?

Kunstig intelligens blev diskuteret som både en trussel og en mulighed. Kan vi programmere algoritmer til at forstå vores kulturelle nuancer og værdier? Hvordan undgår vi, at tech-giganterne monopoliserer vores historier og skaber en ensartet global kultur? Der blev talt om kommercielle algoritmer, filterbobler, AI-tjenesternes  høstning af indhold fra rettighedshaverne, som ikke betales – og hvilke lovgivningsmæssige tiltag, der er på vej fra nationalt og internationalt hold (primært EU).

Stemmer fra alle hjørner af kunstlivet og det politiske liv blev hørt. Fra forfatteren, der frygtede for sit værk i en verden af automatiseret skrivning, til repræsentanter fra tech, der så uendelige muligheder i at kombinere teknologi og kreativitet. Og – ikke uimodsagt – redegjorde for deres tak på krav bl.a. aldersgrænser, beskyttelser mod deepfake, datahøst og kommende tiltag for at skabe transparens.

Koden til Dansk indhold i Fremtidens Fortællinger blev ikke løst den dag, men det blev startskuddet til en vedvarende samtale. For selvom teknologien ændrer sig, vil vores fortællinger altid være en del af vores identitet. Og det er op til os at forme fremtiden, så den inkluderer både bits og bøger, algoritmer og poesi – var udgangsbønnen.

Dagen tydeligste statement var nok: Der bliver stjålet med arme og ben, og der bliver ikke betalt for det!